Romatizma İle Yaşamak

Romatizmaya karşı kapsamlı ve etkili bir tedavi ile hayatı daha güzel ve daha aktif hale getirmek mümkündür… Aktif bir hayat yaşamak, romatizmanın en etkili tedavisidir.

Romatizma İle Yaşamak

Kendinizi Eğitin, Tedavi Programına Uyun ve Uyumlu Bir Hasta Olun

Romatizmalı insanların da diğer insanlar gibi ağrısız ve aktif yaşamaya hakları vardır. Romatizmaya karşı kapsamlı ve etkili bir tedavi ile hayatı daha güzel ve daha aktif hale getirmek mümkündür. Hastalığınız hakkında daha fazla bilgi, onun üzerinde daha fazla kontrol kurmanız ve tedavisinde daha başarılı olmanız demektir. Hastalığınız ve kullandığınız ilaçlar hakkında,  uzman olmayan kişilerin sözlerine itibar etmeyin ve tedavinizi aksatmayın. Aktif bir hayat yaşamak, romatizmanın en etkili tedavisidir. Öncelikle romatizmal bir hastalığınız olduğunu kabul edin. Tedavinizin sorumluluğunu alarak ağrınızı ve hastalığınızı nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenebilir ve egzersizi en etkili şekliyle kullanabilirsiniz.

İyimser Olun

Romatizmaya  karşı en güçlü silahlardan biri olumlu bir tavırdır. İyimser bir bakışa sahip olmak şikayetlerinizi kontrol etme kabiliyetinizi artırır ve hayat standardınızı yükseltir. Aşağıda size daha pozitif ve yararlı bir bakış açısı sağlayacak ve romatizma ile yaşamanızı kolaylaştıracak bazı öneriler sunulmuştur:

  1. Romatizma ve tedavi yolları hakkında bilgi sahibi olun.
  2. Hastalığınız ve kullandığınız ilaçlar hakkında, uzman olmayan kişilerin sözlerine itibar etmeyin ve tedavinizi aksatmayın.
  3. Duygularınızı, korkularınızı ve endişelerinizi doktorunuzla, aile üyeleriyle ve arkadaşlarınızla paylaşın.
  4. Egzersiz yapma gibi olumlu aktivitelerle olumsuz duygularınızı yenin.
  5. Esnek olun; ağrılarınızın arttığı veya hastalığınızın alevlendiği durumlarda paniklemeyin ve doktorunuzu arayın.
  6. Kilonuz fazla ise kilo vererek eklemlerinize binen yükü azaltın.
  7. Hareketsiz bir yaşam tarzından sakının. Bu tip bir yaşam tarzı kilonuzun artmasına, kaslarınızın ve kemiklerinizin zayıflamasına ve zorlanma ve travmalara karşı daha duyarlı hale gelmenize neden olabilir.
  8. Kontrolünüz dışındaki durumları kabul edin ve bunlar yerine değiştirebileceklerinize yoğunlaşın.
  9. Ağrı-stres-depresyon-ağrı zincirini nasıl kıracağınızı öğrenin; sevdiklerinizle birlikte olmaya, egzersiz yapmaya, dinlenmeye ve diğer sevdiğiniz aktiviteleri yapmaya çalışın
  10. Aşağıdaki veya yerdeki bir şeyi kaldıracağınız zaman, çömelmeyin veya diz çökmeyin. Bu hareketler dizlerinize ve kalçalarınıza çok yük binmesine neden olur. Bunun yerine dizlerinizi bükün ve kaldıracağınız şeyi bacaklarınızın kuvvetiyle kaldırın ve sırtınızın düzlüğünü koruyun.
  11. Ev ve iş yerinizde mobilyalarınızı size uygun olanlarından seçin ve güvenli ve konforlu bir şekilde yerleştirin.
  12. Evinizde uygun boyda ve sırt destekli en az bir rahat sandalyeniz olsun. Alçak ve yumuşak kanepeler ve sandalyelerde hem oturup-kalkmanız zor olur, hem de dizlerinize çok yük biner.
  13. Dengenizi veya yürümenizi zorlaştıran bir romatizmanız varsa tuvalet yolunda, banyo küvetinde veya duşta ekstra destek için parmaklıklar yaptırın. Oturup kalkmanızın daha rahat olacağı yüksekçe bir tuvalet oturağı kullanın.
  14. İyi destekli, geniş uçlu, topuksuz veya alçak topuklu ve rahat bir ayakkabı giyin.
  15. Soğuk, stres, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk gibi yakınmalarınızı artırabilecek faktörlerden sakının.
  16. Sigara içmeyin.
  17. Günde en az 2 su bardağı süt/yoğurt almaya özen gösterin.
  18. Kullandığınız ilaçların etkilerini, yan etkilerini ve nasıl kullanılmaları gerektiğini iyi öğrenin ve ilaçlarınızı düzenli kullanın. Yakınmalarınız azaldığında doktorunuza danışmadan kendiniz ilaçları kesmeyin.
  19. Düzenli ve dengeli beslenin. Diyetinizde süt ve süt ürünlerini, meyve ve sebzeleri tercih edin ve şekerli, unlu ve tuzlu rafine gıdalar ile asitli içeceklerden sakının.
  20. Kullandığınız ilaçlar ile ilgili olarak bir yan etki meydana geldiğinde ilacı kesin ve doktorunuza haber verin.

Gelecek ay yeniden buluşmak ümidi ile sağlıklı ve ağrısız günler dilerim.

Numune Gazetesi  1(7):15,2010